Project Tag: New Community

Highgrove

Brown Property Group engaged Ground Control in 2013 to prepare a landscape masterplan for the new community of Highgrove in Clyde North, and continuing with design and documentation of streetscapes and open space.  The development comprises some 890 housing lots with a focus on pedestrian and cycle connectivity from all homes to 5.25 hectares of formal parks and reserves, entry gateways, advanced street & park tree planting.

The construction of the flagship 1.63 hectare neighbourhood park was completed in late 2017, featuring a main promenade linking the adjoining linear reserve to the high point of the development — commanding views to Westernport and excellent connections of all parts of the park.  This focal point incorporates a contemporary pavilion (designed in conjunction with Dock4 Architects), BBQs, picnic settings, etc., and features Hillview Quarries granite walling, significant bespoke balustrading and a special blend of exposed aggregate paving.  A set of hard-paved dual multi-purpose courts, a large playspace and a grassed active recreation/kickabout area completes the main reserve layout.

A new take on the Cranbourne Meteorites creates a different kind of colonnade from Highgrove’s main entry on Berwick-Cranbourne Road, through the 300 metre long linear reserve and continuing into the neighbourhood park.  These heroic sculptural elements were created in collaboration with Agency of Sculpture on an integrated series of strategically placed public art installations in open space areas.

Two further local parks have been designed and will be completed in 2019, with one more reserve to go to complete the open space for the new community.

Infinity Estate

Following the success of the Taylors Hill development, Lawport Property Group engaged Ground Control in 2014 to again partner with Breese Pitt Dixon and the design team to create Infinity, a 695 lot residential development in Melbourne’s western growth corridor.

This new community is bisected by a tributary of Stony Hill Creek, a Melbourne Water drainage corridor, which has been recreated as a 905 linear metre constructed waterway and a linear open space network, with over 160,000 plants, bioretention basins, ephemeral ponds and downstream wetland.

This waterway corridor connects to an 8,000 square metre central reserve with a dynamic shade sail, public sculpture (Agency of Sculpture), fitness stations, a playspace and an adjoining open grass area, all integrated with and overlooking the waterway.

Street tree selection has been directed from early lessons learned from Taylors Hill, with selection of trees for park spaces, arterial & collector roads and local streets limited to selected native & hardy exotic species suited to the harsh soil & climatic conditions.  The majority of trees planted at Infinity were locally grown at a tree farm in Keilor to ensure each tree was acclimatised to the local conditions and given the best chance to establish with minimal ongoing assistance.

White Box Rise

White Box Rise is a planned 1100 lot residential subdivision, incorporating a wide choice of lot sizes and home styles, incorporating a neighbourhood shopping precinct, primary school and the new Wodonga Aquatic Centre, all nestled into the northern slopes of Bear’s Hill approx. 3 kilometres south of the city centre.

Ground Control has been involved from the project’s inception in 2005, influencing the whole estate planning, urban design and landscape direction to achieve a sustainable outcome. We have been instrumental as part of the consultant team in sensitively positioning the proposed development footprint to retain & enhance the structural diversity of the original White Box Grassy Woodland, through the creation of a linear network to preserve biodiversity on site while providing recreation opportunities for the new community.

The design of the new community is based on New Urbanist principles, with a focus on creating a walkable community of mixed use, with the commercial hub and community facilities linked to each other and to constructed parks and playspaces by an extensive open space and shared path network.

White Box Rise also features whole estate stormwater harvesting, directed into the adjoining racecourse wetland and lake storage and reused as irrigation and for other purposes.

We have enjoyed working with Abacus, Head & Humphreys (land consultants), SJE Consulting (civil engineers), Council and other specialist consultants and contractors to meet and solve the many challenges White Box Rise has presented to us.

The full extent of the linear reserve system has now been designed and constructed, with completion in late 2017 of the construction of the major neighbourhood reserve as a centrepiece and social/recreational hub of the community.

The most recent addition to the White Box Rise recreation experience is a junior pump track, constructed in late 2018 as part of Stage 22 pocket park. Designed and constructed in collaboration with Terrain Trail Construction, this pump track has proved to be a ‘second home’ to local kids of all ages and abilities!

Video courtesy of Terrain Trail Construction.

Lyndarum @ Wollert

Lyndarum @ Wollert is an AVJennings project, located in ex-pasture land on undulating basalt plains, bounded by Harvest Home Road, Epping Road and De Rossi Boulevard.  Ground Control was engaged in 2008 by AVJennings to prepare a landscape master plan for the 583 lot estate, develop entry zones, streetscape and reserve spaces, ensure the protection of the many remnant River Red Gums and protect and regenerate two rural conservation reserves within the development.

As part of the estate thematic, Ground Control highlighted Dianella amoena (Matted Flax-lily), a nationally threatened grassland species once prevalent in the Wollert area, as a major thematic sculptural element. Five iconic sculptures were installed in late December 2010 as part of the initial landscape works (design: Ground Control in collaboration with the Agency of Sculpture (Benjamin Gilbert); detailing, fabrication & installation: Agency of Sculpture). These elements are now part of a constructed landscape incorporating recycled basalt fieldstone walling and pavement, indigenous and other native plantings, protective fencing, and other treatments.

The Dianella amoena thematic has been supplemented with sculptural representations of the Golden Sun-moth, another threatened species once common to the basalt plains grasslands, again a collaboration between Agency of Sculpture and Ground Control.

Lyndarum @ Wollert incorporates two community reserves, both with playspaces and public art.  The first reserve was completed in 2012, with the second reserve due for construction in 2019.

Taylors Hill

Taylors Hill is a 2,000 allotment residential subdivision on 226 hectares in Melbourne’s north west, developed and project managed by Morton Homestead Pty Ltd (Lawport Property Group). The developers played a very active and welcome role not only in keeping a close eye on budget control, but also in the fine detail of the development, keen to ensure every aspect of each stage was completed to a high standard.

This commitment is evident in the non-standard thematic elements, including street lights, street signs, bollards and entry signage, designed by Ground Control specifically for Taylors Hill to establish the estate’s thematic.

Ground Control was involved with the Taylors Hill development since its inception in 1999. Since completing the landscape master plan, Ground Control designed and documented over 56 stages of the Taylors Hill estate, including streetscapes, screening reserves, arterial and collector road landscapes, many small ‘pocket’ parks and six major community reserves, totalling in excess of 20 hectares of landscaped open space.  We worked collaboratively with Breese Pitt Dixon (planners/civil engineers) over the 17 years of the life of the Taylors Hill project, proposing landscape considerations for better planning and civil design outcomes.

The seventh and final major neighbourhood park was completed in 2013, part of a single stage works value exceeding $1.3M (2018 values). This reserve incorporates a 500 metre running rack, central pavilion, playground, tennis court, lighting and an AFL 50 metre goal area equal to approx. one third of a full-size AFL oval.

Tree and plant selection to park spaces, arterial & collector roads and local streets was limited to selected native & hardy exotic species suited to the harsh soil & climatic conditions.  The majority of trees planted at Taylors Hill were locally grown at a tree farm in Keilor to ensure each tree was acclimatised to the local conditions and given the best chance to establish with minimal ongoing assistance.

Fallingwater / Kennedy Creek

Fallingwater is 550 lot planned residential development of approx. 53 hectares adjacent to Army Road in Pakenham. Ground Control was engaged in 2003 by Pakenham Village Pty Ltd (project Managed by the Gillon Group) to complete the landscape master plan and the detailed design of the first six stages of the development, involving streetscape and creek works. The completion of the project’s five remaining stages, commenced in 2008, was under the direction of Devine Limited.

A feature of the development is the revitalisation of a 1.5 km section of Kennedy Creek from an eroded, neglected and weedy creek with no flood capacity to a re-profiled and revegetated constructed waterway. The new waterway designed by Ground Control in conjunction with Munn Consulting & Watsons, incorporates permanent water ponds and wetlands. The design profile of the new waterway provided a significantly increased cross-sectional storm flow capacity that withstood the flooding rains of February 2011.

The final section of creek construction was completed in 2011 and is now under Melbourne Water maintenance.

Ground Control prepared the landscape master plan for this estate, including assisting with the residential design guidelines for housing and site development. The design thematic incorporated bookleaf stone, concrete and specific colour highlights into the landscape.

Eden Rise

For five years from 2002, Ground Control provided services to The Pask Group for landscape master-planning and detail landscape design works to Eden Rise and the associated Affinity @ Eden Rise residential developments in Berwick in Melbourne’s south east.  Both developments together comprised over 620 lots with 4.27 hectares of open space.

The landscape works included a community reserve, arterial road landscape, streetscape theming, irrigation systems, a major entry gateway, boulevard, detail landscape treatments, advanced street & park tree planting and advanced palms as a thematic feature.

Golden Grove

Golden Grove is a residential community of over 12,000 lots in rolling limestone and clay hills 21 kilometres north of the Adelaide city centre, developed over a 19 year period commencing in 1984.  The Golden Grove development began as a joint venture between the SA Urban Land Trust and Delfin Property Group (now Lendlease).

Cielens+Wark (with Chuck Wark as director) was engaged as landscape architects for the development in 1985 — Chuck completed his involvement with the project in 1994.  During this period, Chuck was the director with primary responsibility for the landscape design, documentation and contract administration for over 100 hectares of open space, including streetscapes, parks, reserves, drainage reserves, escarpment revegetation and special projects incl. Secondary Education Shared Facilities Complex, Arts & Recreation Centre and the Kids for Landcare Outdoor Classroom.

As landscape architects, we also directed the establishment of a development production nursery, contract growing advanced tree stock and other plant material for future stage plantings, based on projected stage release timing, lot numbers and expected sales rates.

The Golden Grove development was awarded the FIABCI Prix d’excellence in 1998, voted the best residential development in the world.