Ashburton Library & Learning Centre

Ashburton Library & Learning Centre

The Ashburton Library, in association with the adjoining Community Centre, is centrally located on High Street in Ashburton’s popular retail district. The existing library was designed by architect Daryl Jackson and construction was completed in 1980.

In 2011, the Boroondara City Council engaged GroupGSA Architects to undertake the sensitive refurbishment of the existing award-winning library building, plus the addition of a new, integrated Community Centre to replace the existing ageing facility adjacent to the library. The overall budget for the refurbishment and new development was $5.5M.

Ground Control’s primary responsibility was to transform and invigorate the existing landscape surrounding the Library precinct, while refocusing the open space to the existing Library and seamlessly integrating the new Community Centre addition.  The new forecourt the Library and Community Centre is supplemented by realigned open space areas, a new playspace and a playful ‘barcode’ paving element integrated with the playspace rubberised softfall colour patterning.

An existing Angophora costata (Smooth-barked Apple Myrtle) in the NE corner of the site is listed in the Victorian Heritage/National Trust Database as a tree of State significance. We worked with Council’s senior arborist to ensure this tree was unaffected by the new works and it remains a key element in the new landscape.

Works were completed in 2014.